Wonen

  • Inwoners centraal.Betrek inwoners bij de ontwikkeling en inrichting van hun wijk. Het is niet fijn als er ineens een flatgebouw, appartementencomplex, speeltuin of iets anders gebouwd wordt in je directe omgeving waar je niets van weet. Ga als gemeente in goed overleg met de mensen bepalen wat er mogelijk en wenselijk is. Zo voorkom je problemen achteraf en voorkom je dat mensen zich niet gehoord voelen. Dat er soms geen ontkomen aan is, dat snapt iedereen wel maar heb het er in ieder geval over met elkaar; kleine aanpassingen kunnen soms een groot verschil maken.
  • Bouw naar behoefte.Op dit moment is er een tekort aan alle soorten woningen: jongeren, senioren, starters en verpleeghuizen. De doorstroom is momenteel nog het belangrijkste. Doordat er geen doorstroom mogelijk is slibt de woningmarkt op alle fronten dicht. Bouw daarom creatief en kijk naar alternatieve woonvormen.
  • Senioren. Om senioren te verleiden om hun (te grote) eengezinswoning met tuin te verlaten zijn ruime, duurzame, toekomstbestendige appartementen nodig. Liefst met voorzieningen in een gemeenschappelijke ruimte en dicht bij winkels en zorg.
  • Starters. Starters hebben voornamelijk behoefte aan kleinschalige, betaalbare 2-3 kamer appartementen met eventueel gezamenlijke wasgelegenheid, tuin of terras, inpandige fietsenstalling etcetera. Liefst centraal gelegen in de buurt van openbaar vervoer.
  • Jonge gezinnen. Jonge gezinnen zullen zich het liefst willen vestigen in 3-4 kamer appartementen of eengezinswoningen in de buurt van scholen, (winkel)voorzieningen en buitenspeelmogelijkheden voor de kinderen. Behoud daarvoor ook de kleine speelveldjes in de buurt.
  • Wijkwinkelcentra zijn belangrijk voor de dagelijkse boodschappen voor diegenen die niet zo mobiel (meer) zijn of die weinig tijd hebben. Belangrijk zijn dan sowieso een supermarkt en eventueel een kapper, slager, drogist, restaurant, stomerij en bakker.
  • Iedere wijk een wijktuin. Natuurbeleving is belangrijk voor kinderen. De scholen kunnen ook van de wijktuin gebruikmaken en op die manier de kinderen groenbeleving bijbrengen en ervaring laten opdoen met planten, groenten en beestjes.