Ouderen

  • WijkInloopPunt (WIP). Creëer in iedere wijk een centrale plek waar iedereen terecht kan met vragen, met problemen, tegen eenzaamheid, om een kopje koffie te drinken, een spelletje te doen, een kletspraatje te houden, een boek te lezen of een cursus of workshop te volgen. Een combinatie met een wijkrestaurant lijkt ons heel goed haalbaar.
  • Wijkrestaurants. In iedere wijk zou een wijkrestaurant moeten zijn. Dit is goed voor de sociale contacten, de onderlinge verbondenheid en biedt een gezonde maaltijd voor een betaalbare prijs. Niet alleen voor ouderen maar voor iedereen in de wijk.
  • Wijkwinkelcentra zijn belangrijk voor de dagelijkse boodschappen voor diegenen die niet zo mobiel (meer) zijn of die weinig tijd hebben. Belangrijk zijn dan sowieso een supermarkt en eventueel een kapper, slager, drogist, restaurant, stomerij en bakker.
  • Video-deurbel. Deze zou voor iedere Zoetermeerder beschikbaar moeten zijn. Niet alleen voor ouderen of mensen met een beperking maar ook in het kader van algehele veiligheid.
  • Veiligheid. De subsidie voor sluitstrips en verlichting met bewegingsmelder zou voortgezet moeten worden. Hier wordt veel gebruik van gemaakt en is ook effectief in de preventie.
  • Voetpaden. De gemeente moet ervoor zorgen dat de voetpaden goed begaanbaar zijn. Niet alleen te voet maar ook met rollator, rolstoel of scootmobiel. Dus ook letten op reclameborden op de stoepen of plantenbakken die in de weg staan.
  • Wachten op hulpmiddelen.Vaak moet ontzettend lang gewacht worden op hulpmiddelen. Deze moeten echt sneller voorhanden zijn. Als je geen trappen meer kunt lopen, dan kun je niet een half jaar wachten op een traplift als je badkamer en slaapkamer boven zijn.
  • Mantelzorgers hebben recht op onze waardering; we moeten ze koesteren en ondersteunen. We kunnen mantelzorgers zelf de keuze laten maken wat voor soort waardering ze zouden wensen. Te denken valt aan: jaarlijks een vast geldbedrag, een verwendagje, een ander soort dagje uit, huishoudelijke hulp of bijvoorbeeld maandelijks een bloemetje.