Een ruime meerderheid van de Zoetermeerse gemeenteraad (34 voor, 3 tegen) ging deze week akkoord met de gedeeltelijke herziening van de bestemmingsplannen ‘Stadscentrum/Dorpsstraat’ en ‘Stadscentrum-Zuid’ die stammen uit 2013. Zoetermeer Vooruit stemde tegen het voorstel. Raadsleden Yvonne Bink-Winterkamp en Juliette Meurs-Troch vinden de herindeling en de verhoging van het aantal bezoekers per evenement ‘voorbarig en ongewenst’.

“Laten we eerst de ontwikkelingen van het Centraal Park en Markt 10 oppakken en dan pas komen met de herindeling van de evenementen in dit gebied. Wij vragen ons overigens nog steeds af of die grote evenementen nog wel op de Markt thuishoren”, aldus Bink-Winterkamp.

“Zoetermeer Vooruit vindt dat er genoeg horeca is, kijk naar Cadenza en de horeca op het plein. We moeten voorkomen dat we straks door de vele terrasjes de winkels niet meer kunnen vinden. Dat wil niet zeggen dat Zoetermeer Vooruit helemaal tegen uitbreiding van de horeca-meters is. Maar wij kiezen ervoor om, als het nodig is in het kader van bijvoorbeeld de schaalsprong, de toename van 10.000 woningen, het een geleidelijk proces te laten zijn.”

Met de herziening worden de plannen voor de Upgrade Stadshart juridisch-planologisch geborgd, zoals het bebouwen van de arcades, het uitbreiden van detailhandel op verschillende plekken en het transformeren van leegstaande kantoorverdiepingen naar andere functies, zoals wonen of detailhandel. Het stadhuiscomplex wordt opnieuw bestemd met de nieuwe functies als horeca, het museum en wonen in de toren. Er wordt een aangepaste evenementenregeling opgenomen voor de Markt en de maximering van de hoeveelheid toegestane vierkante meter horeca in het Stadscentrum wordt losgelaten.

Zoetermeer Vooruit vreest voor (meer) overlast voor omwonenden. “Veel inwoners ondervinden namelijk overlast van geluid, parkeren en verkeerd gestalde fietsen tijdens de evenementen.”