Ouderdom komt met gebreken. In een gewoon huis wordt het op een gegeven moment vaak lastig voor ouderen om zelfstandig te blijven wonen. Moderne technologie kan daarbij een uitkomst zijn.

In Den Haag draait een pilot met een demonstratiewoning (ervaarwoning) vol snufjes die ouderen helpen om langer zelfstandig te kunnen blijven. Bewoners uit Den Haag kunnen de hulpmiddelen in de ervaarwoning bekijken en mee naar huis nemen of ze kunnen een tijdje in deze woning verblijven en ervaren of ze met de gadgets uit de voeten kunnen. In de gehele ervaarwoning zijn momenteel 90 technologische snufjes verwerkt, allemaal op suggestie van bewoners. Om er een paar te noemen: een robotstofzuiger, die zelfstandig de vloer zuigt; elektrisch te openen en sluiten zonwering; leefstijlmonitoring op het toilet die afwijkend gedrag meet; ledwalks die met strijklicht de te lopen route ’s nacht verlichten; een koolmonoxide-melder; een digitale deurspion; een kookbeveiliger die het gas kan afsluiten als de rookmelder afgaat; voor mensen die vergeetachtig zijn is er de kleine pratende robot Tessa die dagelijkse herinneringen en suggesties geeft en persoonlijke muziek speelt; een Robocat die geaaid wil worden en veel meer.

Omdat ook in Zoetermeer het aantal verzorgings- en verpleeghuizen drastisch afneemt en het aantal ouderen stijgt hebben we het college om het volgende verzocht.

  • Navraag te doen bij Den Haag naar hun ervaringen met de ervaarwoning

  • Onderzoek te doen naar de mogelijkheden om een Veilig langer thuis-huis (ervaarwoning) in Zoetermeer in te richten

  • De raad voor 1 maart over de ondernomen acties en uitkomsten te informeren.