Een kermis betekent lawaai, licht en actie. Een week dagen lang, met attracties die een ware muur van geluid en lichtflitsen produceren. Er zijn echter mensen die niet tegen al die lichteffecten en dat lawaai kunnen maar die ook best graag eens lekker naar de kermis zouden willen. Het kan dan gaan om mensen met autisme, ADHD, epilepsie of hooggevoeligheid.

Een aantal gemeenten heeft in de vergunning van de kermisexploitanten opgenomen gedurende twee uur de geluidsinstallaties uit te zetten en de lichten te dimmen. Deelname aan die prikkelarme uurtjes is in die gemeenten verplicht. Er zijn op de Zoetermeerse kermis ook al andere speciale dagen zoals Familiedag (3=2) en de eurodag maar er wordt nog geen prikkelarme kermis geboden.

Daarom hebben we het college opgedragen om in de afspraken/vergunning met de kermisexploitanten ook een twee uur durende prikkelarme kermis te verplichten opdat mensen met autisme, epilepsie, ADHD of hooggevoeligheid ook ongehinderd van de kermis kunnen genieten.