Met de zomer in aantocht wordt het tekort aan zwemwater weer een onderwerp van gesprek in de stad. Vrijwel iedereen kijkt reikhalzend uit naar ‘het nieuwe zwembad’. Voor ruim 23 miljoen euro mag je toch wel een mooi, super-de-luxe zwembad verwachten. Volgend jaar zou het dan toch echt klaar moeten zijn.

Maar Zoetermeer Vooruit vraagt zich af met welk geld de gemeente dat zwembad laat bouwen. De stad is koploper in het vragen van geld aan het Rijk omdat we zulke tekorten hebben. En dat is terecht, we komen miljoenen te kort. Maar kunnen we dan wel zo’n duur zwembad bouwen terwijl we weten dat we ieder jaar ook nog zeker 1 miljoen euro bij moeten betalen? Kunnen we dan niet beter genoegen nemen met een iets minder luxe zwembad? En een deel van het geld beter besteden; aan armoedebestrijding bijvoorbeeld? Vragen die de fractie van Zoetermeer Vooruit zichzelf al jaren stelt.

De entreekosten zijn naar verwachting rond de 7 euro per persoon terwijl bekend is dat het werkloosheidspercentage in Zoetermeer hoger is dan het nationaal gemiddelde en het gemiddeld besteedbaar inkomen van onze Zoetermeerse inwoners steeds lager wordt.

Tijdens het Voorjaarsdebat heeft Zoetermeer Vooruit daarom een motie ingediend waarin gevraagd wordt te onderzoeken hoeveel het zou kosten om Zoetermeerpas-houders een gratis gezinsjaarkaart voor het zwembad aan te bieden. “Naar ons idee zou het nieuwe zwembad geen luxeproduct moeten worden maar voor alle inwoners van Zoetermeer een reële, betaalbare optie moeten zijn” aldus fractievoorzitter Juliette Meurs-Troch. “Een zwembad moet er komen maar een iets minder luxe en duur zwembad is ook goed. We moeten niet bouwen voor de heb, maar we moeten iets bouwen dat we als stad kunnen betalen en waar al onze inwoners van kunnen genieten.”