• Geef jongeren een stem. Ga MET en blijf niet OVER jongeren praten. Te veel wordt vóór hen beslist zonder dat ze zelf hun mening hebben kunnen geven of hun ideeën hebben kunnen delen. Jongeren weten heel goed wat ze zelf nodig hebben en wat ze leuk vinden.

  • Er is voor de jeugd te weinig te doen. Organiseer (sportieve) activiteiten en niet alleen bruis voor volwassenen. De (gratis) evenementen die georganiseerd worden zijn veelal voor de oudere, gevestigde Zoetermeerder.

  • Buiten zijn. Zoetermeer is een stad waar veel sporten te beoefenen zijn. Maar jongeren hebben vaak voldoende aan een trapveldje, een skatebaan of basketbalveldje. Geef hen dan ook die ruimte en leg, in overleg, zoiets aan zodat ze lekker actief buiten kunnen zijn of lekker kunnen bijkletsen in de buitenlucht.

  • Speelplekken. Voor de kleine kinderen is het heel belangrijk dat er dicht bij huis kleine speelplekken zijn met bijvoorbeeld een wipkip, schommel en klimrek. Voor de grotere jeugd is dat niet meer interessant; zij willen meer uitgedaagd worden. Zo’n grote, uitdagender speeltuin kan op een centrale plek in de wijk maar niet te dicht op woningen.

  • Hangplekken in overleg. Het is goed dat de gemeente hangplekken voor jongeren creëert, maar doe dit in overleg met de jongeren zelf. Als de plek ze niet aanstaat gaan ze er ook niet naartoe. Dat is zonde van het geld én het draagt niets bij aan het voorkomen of verminderen van overlast.

  • Aandacht voor budget (inkomsten versus uitgaven). Ondersteun jongeren met budgetteren. De verleidingen zijn erg groot, zeker over het internet. We kunnen de jongeren niet vroeg genoeg of vaak genoeg waarschuwen voor de gevaren. Ook het op zichzelf gaan wonen heeft veel (veelal financiële) consequenties en uitdagingen. Help daarbij. Informeer daarover.

  • Wonen. Er moeten echt meer jongerenwoningen of starterswoningen komen. Dit is heel goed mogelijk door bijvoorbeeld kantoren om te bouwen tot appartementen.