Zoetermeer Vooruit is de enige politieke partij waarvan de leden een onlinetraining dementievriendelijk hebben gevolgd; een mooie aanvulling op hun werk om Zoetermeer nog mooier te maken. Op wereld Alzheimerdag hebben we wederom aandacht gevraagd voor mensen met dementie. Raadsleden Juliette Meurs-Troch en Yvonne Bink-Winterkamp brachten een bezoek aan Tuingezel; een locatie voor dagbesteding voor kwetsbare mensen en mensen met dementie. Omdat Vergeet-me-nietjes het symbool van Alzheimer Nederland zijn, hadden zij voor alle mensen van Tuingezel een zakje Ver-me-niet-zaadjes meegenomen.

Tuingezel is gevestigd op Stadsboerderij “Het Buitenbeest” aan de Voorweg. Ook jonge mensen met dementie kunnen hier een plekje krijgen. De groepen zijn klein, maximaal elf mensen per dag. Er worden zinvolle bezigheden aangeboden. Zo zijn er naast twee kunstenaars ook mogelijkheden voor mensen met belangstelling voor groen om in alle vrijheid, op het terrein, een mooie dagbesteding te hebben.  Er is ook een winkeltje waar de kunstwerken van de mensen te koop worden aangeboden en waar men een kopje koffie kan drinken. De mensen van de dagbesteding zijn trots en voelen zich nuttig omdat hun producten worden gekocht.

Zoetermeer Vooruit vindt het heel belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan wereld Alzheimerdag. In Zoetermeer wonen momenteel 1.800 mensen met dementie. Over vijf jaar is de verwachting dat dat er 2.200 zijn en over 20 jaar 3.800. Omdat steeds meer mensen in je directe omgeving met dementie te maken krijgen is het volgen van een online training belangrijk. De training is gratis en neemt slechts 10 minuten in beslag. Zoetermeer Vooruit verlangt van haar eigen mensen dat ze de training volgen (https://www.samendementievriendelijk.nl/). Het zou mooi zijn als de training wordt opgepakt door heel de gemeenteraad en alle inwoners van Zoetermeer.