De gemeente komt ieder jaar structureel geld tekort. Dit komt doordat de rijksoverheid verschillende verantwoordelijkheden bij de gemeente heeft neergelegd zonder het daarbij horende geld mee te geven. Als de gemeente geen sluitende begroting in kan leveren, dan krijgt zij van de provincie de opdracht om de bewoners hoger te belasten. Dat kan niet meer! Genoeg is genoeg.

Zoetermeer Vooruit is al jaren van mening dat er anders met het budget van de gemeente om moet worden gegaan. Zo zijn wij altijd tegen de komst van de Holland Outlet Mall geweest. Een onhaalbaar miljoenenproject dat uiteindelijk ook niet door is gegaan, maar dat de stad alsnog miljoenen heeft gekost. Ook de absurd hoge prijs voor een nieuw zwembad snappen we niet. We zijn wel voor een zwembad, maar niet voor vele miljoenen. En als we nu al weten dat een kaartje minstens 6 euro gaat kosten, en de gemeente alsnog minimaal 1 miljoen euro per jaar moet bijbetalen, voor wie bouwen we het dan? Er liggen mooie ontwerpen maar het is gewoon veel te duur. Ook de verhuizing van Cultuurpodium De Boerderij staat voor miljoenen op de planning. Laten we dat nog maar even niet doen is onze mening.

We kunnen het onze inwoners niet meer uitleggen als er meer belasting moet worden betaald en dat de bibliotheken en wijkcentra dicht moeten omdat we van de rijksoverheid structureel te weinig betaald worden voor de kosten van bijvoorbeeld Jeugdzorg en Wmo. Daarom heeft de complete gemeenteraad afgelopen maandag een motie ingediend met de titel “De raad wil niet gedwongen worden de stad kapot te bezuinigen” waarmee een actiecomité bestaande uit raadsleden is opgericht die, samen met zoveel mogelijk andere gemeenten, gaat onderzoeken hoe we effectief actie kunnen voeren zonder dat de belangen van onze inwoners worden geschaad. In november moet de gemeente de begroting voor 2021 indienen. Voor die tijd wil men de Tweede Kamer duidelijk hebben gemaakt dat het zo niet langer kan.