Waar het heel gebruikelijk is om bij een feestelijke gebeurtenis een fles wijn cadeau te geven, dacht Zoetermeer Vooruit: “dat moet anders kunnen”. En in samenwerking met Dé Zoetermeerse Brouwerij hebben we nu na een proces van bijna een jaar, een eigen, origineel Zoetermeer Vooruit biertje gebrouwen.

Het avontuur begon in januari 2022 met een werkbezoek aan De Zoetermeerse Brouwerij aan de Edisonstraat. We kregen uitleg en een rondleiding door twee bevlogen eigenaren: Loek en Viresh. Het zaadje was gepland. In mei werd het eerste serieuze gesprek gevoerd over mogelijkheden, beperkingen en wat er allemaal bij komt kijken. Uiteindelijk besloten we op 21 juni dat we daadwerkelijk wilden gaan brouwen. We besloten te gaan voor een zacht blond bier, eigenzinnig en kruidig van smaak. Ingrediënten werden gekozen. De uitkomst moest zijn: Het geel blonde biertje met de blauwe dop! Nu waren we afhankelijk van wanneer er tijd zou zijn in de brouwerij om daadwerkelijk met het proces van brouwen te starten.

Na nog wat tussentijdse testjes begonnen we in oktober met brouwen. Ingrediënten werden gemalen, gemengd, aangevuld met water, weer gemengd, verwarmd, nog meer ingrediënten, nog meer water, overgepompt in een vat, gist erbij en dat allemaal volgens een (in nauwe samenwerking met de brouwers) door Zoetermeer Vooruit samengesteld recept. En toen begon het grote wachten. Het mengsel moest een maand gisten.

Begin november was het zover. Het bier mocht uit het vat in de fles. Uiteraard eerst even proeven en keuren. Het proces van bottelen en dop op de fles zetten nam een halve dag in beslag. Het was een leuke en gezellige bezigheid die uiteraard onder vakkundige begeleiding plaatsvond. Maar nog was het biertje niet (helemaal) klaar. Het moest eerst nog gisten op de fles. In de tussentijd vond er nog een ingewikkeld proces plaats en dat was het vormgeven van het etiket. Wat straalt Zoetermeer Vooruit uit? Wat zet je er op? Eind november had het bier lang genoeg in de fles gezeten en waren de etiketten klaar om geplakt te worden. Weer een paar uurtjes gezellig plakken.

En op 3 december was het eindelijk zover. Onder het genot van een hapje dat geleverd werd door thirty five in de Dorpsstraat en dat door Roem (De Zoetermeers Brouwerij) cadeau werd gedaan, konden de leden van de fractie, de denktank en hun partners het biertje voor het eerst proeven. En het maakt de belofte waar: een zacht blond bier, eigenzinnig en kruidig van smaak.

En iedereen die nu denkt: oh wat heerlijk, waar kan ik het kopen.? Die moeten we teleurstellen. Het bier is niet te koop maar zal alleen als (relatie)geschenk cadeau worden gedaan. #Omdathetanderskan