Van 4 april tot en met 29 juni 2024 is het burgerberaad over het afvalbeleid actief geweest. Uit de bevolking van Zoetermeer zijn, na een uitvoerig lotingsproces, 170 bewoners geselecteerd. Hierbij is gelet op een goede afspiegeling van de samenstelling van de Zoetermeerse bevolking. Vervolgens zijn er 5 bijeenkomsten geweest waar gemiddeld 129 inwoners aan deel hebben genomen.

Op 23 september vond in de raadzaal een gesprek plaats tussen leden van het burgerberaad en raads-/commissieleden over de gang van zaken van het burgerberaad over het Afvalbeleid.

De vraag die aan het burgerberaad voorlag was: aan welke voorwaarden moet het afvalbeleid van de gemeente Zoetermeer voldoen?

Er waren vijf thema’s geselecteerd. Er is uiteindelijk gestemd over 20 adviezen waarvan er 15 zijn aangenomen. Om het te halen moest een advies twee derde van de stemmen halen.

De deelnemers gaven aan dat de bijeenkomsten goed waren georganiseerd: kinderopvang, tolken, goede locaties en deskundigen om vragen aan te stellen maakte het fijn om bij te dragen. Enkele uitspraken die deelnemers deden waren:
“Het was een erg ingewikkeld onderwerp maar heb er heel erg veel van geleerd. Eigenlijk zou iedere inwoner dit traject moeten doorlopen. Ik ben veel bewuster geworden.
“Ik heb geleerd om ook naar andere ideeën te luisteren en samen te zoeken naar een beste oplossing. Zo heb ik eigen ideeën opzij gezet voor betere. Heel leerzaam.”

De aangenomen adviezen gaan bijvoorbeeld over investeren in makkelijker scheiden van PBD (Plastic,-Blik,- en Drankenkartons)-afval, maar ook over investeren in de scheiding van GFT (Groenten,-Tuin,- en Fruit)-afval door bijvoorbeeld voorlichting en onderzoeken. Ook gingen meerdere adviezen over betere communicatie over afvalscheiding. Bijvoorbeeld door opnieuw de afvalkalender uit te brengen en het gebruik van pictogrammen op mini-containers en ondergrondse containers. Op deze manier kunnen ook mensen die laaggeletterd zijn of een andere taal spreken, gemakkelijk zien in welke container hun vuil moet. Verder moet het gratis ophalen van grofvuil aan huis, blijven.

Op 14 oktober zal de gemeenteraad al dan niet besluiten het college opdracht te geven om de adviezen te verwerken in een te maken afvalbeleidsplan en dit in het tweede kwartaal van 2025 ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad.