Wat een geweldig werkbezoek was dat. De gemeenteraad was uitgenodigd bij Nutricia Zoetermeer. Om binnen te komen moesten we wel eerst een online cursus volgen en een toets maken. Als dat goed was gegaan was je welkom. En dat snappen we wel. De voedingssupplementen die Nutricia in Zoetermeer maakt zijn uiterst gevoelig. Men wil daar natuurlijk geen ongewenste bacterien en dergelijke in terugvinden.
Gelukkig waren de leden van onze fractie geslaagd en werden we verwelkomd in het museum van Nutricia door Bart Wolfert (fabrieksdirecteur Nutricia Zoetermeer) waar we eerst een heerlijke lunch kregen. Er waren oud-medewerkers, Nutrianen, die tijdens hun pensioengerechtigde leeftijd gasten vol enthousiasme rondleiden.
Er werd verteld over de geschiedenis van Nutricia en wat er in het museum te zien was. En we kregen wat indrukwekkende cijfers te horen. Zo vervaardigen ze wel 1.000 verschillende producten in Zoetermeer. Ze maken 15 verschillende recepten per dag. In totaal zo’n 1,5 miljoen flesjes per dag! Het gaat om medische vloeibare voeding die alleen op doktersrecept te verkrijgen is. Meer dan 80% van de medische voeding van Europa wordt in ons Zoetermeer gemaakt.
Na de uitgebreide introductie over Nutricia én over de veiligheid, zijn we de fabriek in gegaan. Er gelden strenge veiligheidseisen. Gekleed in een witte overall, witte schoenen, haarnetje, veiligheidsbril en een koptelefoon en een zeer enthousiaste medewerker mochten we de fabriek in. De medewerkers waren zo gepassioneerd over het werk in de fabriek en wisten zo veel te vertellen, geweldig! In de fabriek weet je niet wat je ziet, silo’s, lopende banden, gangpaden, gele lijnen en medewerkers die zo trots zijn op het product en Nutricia.
Na de rondleiding was er een afsluiting met een proeverij van de producten die in Zoetermeer worden geproduceerd. Volg de link om meer over Nutricia te weten te komen.
Als klap op de vuurpijl kregen we aan het einde van deze fantastische, interessante dag nog een originele foto (te leen) mee van hoe de fabriek eruit zag rond 1950. Deze komt in het stadhuis te hangen op de bestuursetage.