1 april noemden de mensen vroeger verzenderkensdag. Deze dag vol grappen is waarschijnlijk ontstaan omdat mensen die hard op het land moesten werken behoefte hadden aan plagen en lachen. De oudst bekende 1 april grap is gemaakt in 1508 en komt uit Frankrijk.
Muggentongetjes
Op 1 april houden wij mensen voor de gek. De oudste 1 april grappen dateren uit de zestiende eeuw. Toen stuurde de baas zijn knecht op pad voor iets wat niet bestaat: bijvoorbeeld een kilo muggentongetjes of een plintenladder.
Kinderfeest
In de 19e eeuw was 1 april een kinderfeest met standaardgrappen als: Je bent wat vergeten! Wat dan? Je voetstappen!
Paasbeeld
In 1962 werd heel Nederland voor de gek gehouden toen er een paasbeeld aanspoelde in Zandvoort. Iedereen keek naar de televisie: Hoe kon zo’n zwaar beeld helemaal over de oceanen naar Nederland spoelen? Het was een grap van kunstenaar Edo van Tetterode. Vanaf die tijd proberen alle kranten ook een leuke 1 april grap te verzinnen.
Kikker?
Waar de uitspraak: 1 april, kikker in je bil! vandaan komt… Dat weet niemand echt zeker.
MAAR OOK:
Op 1 april 1572 werd Den Briel, als eerste stad in Nederland, bevrijd door de Watergeuzen van de Spanjaarden. Nadat er in 1672, 1772 en 1872 drie eeuwfeesten waren gevierd werd in 1932 het 350 jarig jubileum gevierd in aanwezigheid van de gehele koninklijke familie.
Elk jaar op 1 april herdenkt de bevolking van Brielle dat het op 1 april 1572 door de Watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden. De viering is een lokale feestdag die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt en waaraan honderden Briellenaren actief deelnemen.
De kern van de traditie is de opvoering van een openluchtspel over de inname van Den Briel door leden van de 1 Aprilvereniging. Het spel speelt zich af op een viertal locaties in de binnenstad van Brielle: het Stadhuis, de haven, de Langepoort en bij het 1 Aprilmonument aan de Dijkstraat. Daarnaast worden er sfeerbeelden uit 1572 uitgebeeld door verschillende straatgroepen en zijn er optredens van de groepen Spanjaarden, Watergeuzen, Geuzenkinderen en Vaandeldragers.
Rond de viering op de 1e april vinden er ook een aantal randactiviteiten plaats zoals de Kalknacht, waarbij in de vroege ochtend van 1 april met een emmer kalk en kwast grappige zinnen geschreven worden op ramen van huizen en winkels. Er is ook een Geuzenmaaltijd voor ouderen en een traditionele Ambachtenmarkt die past in het sfeerbeeld dat op 1 april wordt gecreëerd.