Jeugd en Jongeren
- Geef jongeren een stem. Ga MET en blijf niet OVER jongeren praten. Te veel wordt vóór hen beslist zonder dat ze zelf hun mening hebben kunnen geven of hun ideeën hebben kunnen delen. Jongeren weten heel goed wat ze zelf nodig hebben en wat ze leuk vinden.
- Buiten zijn. Zoetermeer is een stad waar veel sporten te beoefenen zijn. Maar jongeren hebben vaak voldoende aan een trapveldje, een skatebaan of basketbalveldje. Geef hen dan ook die ruimte en leg, in overleg, zoiets aan zodat ze lekker actief buiten kunnen zijn of lekker kunnen bijkletsen in de buitenlucht.
- Speelplekken. Voor de kleine kinderen is het heel belangrijk dat er dicht bij huis kleine speelplekken zijn met bijvoorbeeld een wipkip, schommel en klimrek. Voor de ouders of opa en oma is het wel fijn als er dan een bankje is waar ze op kunnen zitten met een prullenbak voor de rommel. Voor de grotere jeugd is een wipkip of klimrek niet meer interessant; zij willen meer uitgedaagd worden. Zo’n grote, uitdagender speeltuin kan op een centrale plek in de wijk maar niet te dicht op woningen. Daarnaast moeten de speelplekken ook voor kinderen met een beperking leuk, bruikbaar en aantrekkelijk zijn.
- Iedere wijk een jeugdhonk. De jongeren vervelen zich. Waar moeten ze hun vertier vinden? Dat wordt hangen in portieken of op andere plekken waar ze niet gewenst zijn en dat wordt door veel mensen dan weer ervaren als overlast terwijl de jongeren er ook niks aan kunnen doen. Ze hebben geen alternatief. Waar zijn de jeugdhonken gebleven? De plekken in de wijk waar de jongeren samen kunnen komen en lekker een beetje op de bank kunnen hangen, gamen, tafelvoetballen of een filmpje kijken.
- Er is voor de jeugd te weinig te doen. Organiseer (al dan niet sportieve) activiteiten en niet alleen bruis voor volwassenen. De (gratis) evenementen die georganiseerd worden zijn veelal voor de oudere, gevestigde Zoetermeerder.
- Ondersteun jongeren met budgetteren. De verleidingen zijn erg groot, zeker over het internet. We kunnen de jongeren niet vroeg genoeg of vaak genoeg waarschuwen voor de gevaren. Ook het op zichzelf gaan wonen heeft veel (veelal financiële) consequenties en uitdagingen. Help daarbij. Informeer daarover.
- Ondermijning. Wijs de jongeren op de risico’s en gevaren van ondermijning. Criminele netwerken maken steeds meer gebruik van jongeren (vaak nog kinderen), om allerhande hand- en spandiensten te verrichten. Daarbij lopen de jongeren, ook wel ‘jonge aanwas’, vaak de risico’s, terwijl de ‘grootverdieners’ op veilige afstand blijven. Denk hierbij aan werkzaamheden in hennepplantages, XTC-laboratoria, drugshandel, rondbrengen van pakketjes en jeugdprostitutie. Jongeren worden daarvoor geronseld en/of ze worden aangetrokken door het ‘snel geld verdienen’. Eenmaal in het wereldje is het moeilijk om er weer uit te komen.